• Twitter
  • Facebook

Je boek laten publiceren door een uitgever! Nederland Schrijft auteur, Adele Scholten, is het gelukt.

Gepubliceerd op: Dinsdag 14 Februari 2017

In 2013 won Adele Scholten De Haarlemse Debuutprijs met haar verhaal  De Lichtdrager. Eind april ligt het verhaal in boekvorm in de boekhandel. Hoe is het haar gelukt een uitgever te vinden die haar boek wilde uitgeven? 

Hoe krijg ik mijn boek uitgegeven door een uitgever?

 

Een goede vraag, want iedereen die zijn manuscript wel eens naar een uitgever heeft gestuurd, weet dat dat niet gemakkelijk is. Soms lijkt alles wat er over gezegd wordt alleen maar ontmoedigend. Toch zal ik je een paar tips geven.

De eerste uitgever die me uitnodigde voor een gesprek zei: ‘Wat je ook doet, geef nooit op.’ Dat heb ik in mijn oren geknoopt. Als je schrijver wilt zijn, heb je discipline en doorzettingsvermogen nodig. Je hebt misschien een top verhaal geschreven, toch kan het zijn dat de uitgever gewoon niet in dat verhaal geïnteresseerd is – en dan gaat je manuscript retour naar afzender. Vaak besluit een uitgever pas tot uitgave als hij of zij je boek zelf graag zou lezen. Hij vindt het belangrijk om enthousiast te zijn over jouw verhaal. Dus behalve talent heb je ook nog het geluk nodig dat jouw manuscript op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomt.

Gelukkig zijn er een heleboel uitgevers.

Maar zorg er natuurlijk wel voor dat jouw verhaal goed verzorgd is en ook prima in elkaar zit. Op de site van Nederland-Schrijft staan schrijftips, lees die zorgvuldig door, ze zijn echt waardevol. Ik heb een heleboel boeken gelezen over hoe je moet schrijven. Ook heb ik een opleiding gevolgd bij Scriptplus in Amsterdam. Dat heeft enorm geholpen. Wordt lid van een schrijfkring en accepteer tips van anderen die jouw werk lezen. En als je dan helemaal tevreden bent, stuur je het naar een uitgever.

De uitgever bekijkt of jouw verhaal bij zijn uitgeverij past.  Zo ja, word je uitgenodigd voor een eerste gesprek - dat betekent niet meteen dat ze het ook uitgeven. Mijn verhaal werd door de eerste twee geïnteresseerde uitgevers alsnog afgewezen. Pas de derde uitgever besloot tot uitgave. Het was niet gemakkelijk om dit pad te bewandelen. Wist je dat een eerste manuscript zelden gepubliceerd wordt? Meestal moet je een aantal verhalen hebben geschreven totdat jouw schrijfsels goed genoeg ontwikkeld zijn om uitgegeven te worden. Dus mocht je eerste verhaal nergens welkom zijn, weet dat dit niet ongebruikelijk is. Schrijf gewoon nog een verhaal, en nog één!

Goed, je verhaal is geaccepteerd en de uitgever gaat het uitgeven. Ze bekijken je manuscript zorgvuldig en geven je verbetertips mee naar huis. Waarschijnlijk moet je een paar scenes overnieuw schrijven en een aantal overbodige woorden schrappen. De redacteur haalt de fouten uit je manuscript en geeft je advies. Serieus, een goede redacteur is je beste vriend. Dan laat de uitgever een kaft ontwerpen en doet hij samen met jou alles wat nodig is om er een goed boek van te maken. En er is geen mooier moment dan wanneer je dat zelfgeschreven boek eindelijk in je handen houdt.

 

Adele Scholten won de Haarlemse Debuutprijs 2013 van Nederland-Schrijft met haar verhaal de Lichtdrager. Het boek is eind april te koop in de boekhandel.

Zie ook adelescholten.nl voor meer informatie.